Rasomschrijving

Land van herkomst

China, Tibet.

Schouderhoogte

Er zijn geen richtlijnen voor de schouderhoogte.

Gewicht

Tussen de 6,5 en 8,5 kilo.

Hoofd

De mopshond heeft een groot rond hoofd. De snuit is kort  en vierkant. De oren zijn klein, dun en worden hangend gedragen. De ogen zijn groot en bolvormig. Ze hebben een omgekeerd schaargebit.

Lichaam

Het is een compact gebouwde hond met een rechte rug. De staart is hoog aangezet en wordt in een krul over de heup gedragen. De borst is breed met goed gewelfde ribben. De benen zijn sterk en rechtstandig.

Vacht

Korte, gladde en zachte vacht.

Kleuren

Geel, abrikoosgeel, zilvergrijs of zwart.

Karakter

Mopshonden zijn aanhankelijke, vriendelijke honden die zich erg aan hun baas hechten. Ze zijn dan ook ongeschikt voor het leven als kennelhond. Ze zijn gevoelig en speels en graag in de buurt van het gezin. Het zijn intelligente, meegaande honden. Bij onraad laten ze hun stem horen.

Sociaal

De omgang met soortgenoten en andere huisdieren geeft zelden problemen. Met kinderen kunnen ze het zeer goed vinden. bezoek wordt vriendelijk benaderd.

Beweging

Honden van dit ras hebben niet veel beweging nodig. Ze kunnen dan ook uitstekend op eenetagewoning leven. Ze houden er wel van om af en toe buiten te kunnen spelen en ravotten.

Opvoeding

De opvoeding dient met zacht hand te gebeuren. Ze zijn gevoelig voor intonatie van u stem en ze maken het u graag na de zin.