Opvoeding

Daar is hij/zij dan je mopje. Zet je hondje lekker op de grond en laat het hondje eerst aan zijn omgeving wennen, liefst niet te veel visite want het is belangrijk dat het hondje eerst zelf rustig aan van alles en nog wat kan wennen. Het is al eng genoeg zo zonder mamma in een vreemde omgeving. Zorg er voor dat het hondje een warme toch vrije plek heeft en een bakje met voer en water. Als u een bench heeft aangeschaft kunt u het beste de ene helft met een dekentje en de andere helft een krantje inrichten zodat hij/zij het kan gaan leren op een krantje zijn behoefte te kunnen doen.

Zindelijkheid

Dan het zindelijk maken, ga op vaste tijden met het hondje de tuin in om zijn behoefte te laten doen en als hij/zij zijn behoefte heeft gedaan beloon het dan met iets lekkers. Waarom in de tuin? Omdat als het hondje nog niet volledig is ingeënt, het veiliger is voor ziektes van buiten af. Meestal moet het hondje wat doen als hij/zij heeft geslapen en/of heeft gegeten.

Consequent zijn

Met de opvoeding moet u consequent zijn en belonen voor goed gedrag. Ga niet schreeuwen tegen het hondje want mopjes zijn erg gevoelig en ze hebben behoefte aan een consequente opvoeding, dan als u dat volhoud heeft u er zelf heel veel plezier van .

Reutje Willem ‘Of The BullHead Home’

De mops en zijn omgeving

De mops is een zeer vriendelijke hond die over het algemeen met alles en iedereen goed kan opschieten. Ook met kinderen gaat hij goed om, al moeten die er uiteraard wel op gewezen worden dat de hond geen speelgoed is. Andere huisdieren vormen ook geen enkel probleem, hoe meer zielen hoe meer vreugd, wat hem of haar betreft. Het is dan ook een hond die er echt bij wil horen en daarom ongeschikt is om in een kennel gehouden te worden. Een behaaglijk plekje op de bank of, liever nog, een gezellige schoot past hem veel beter. En snurken dat ze kunnen! Denk nu niet dat de mops een slome schoot hond is. Goed hij houdt wel van een tukje op zijn tijd, maar daarna wil hij toch graag wel wat actie. Hoewel de mops tevreden is met een niet te lange wandeling, houdt hij wel erg van spelen en stoeien en kan dit ook een behoorlijke lange tijd volhouden.

Karakter

De mops is vrij hard voor zichzelf en zal niet gauw piepen als hem als hem iets mankeert. De mops wil graag de clown uithangen en zich bovenmatig uitsloven. Soms is dat alleen maar bedoelt om aandacht te trekken, want daar zijn ze meester in. Al is hij nog zo klein en kan hij nog zo grappig zijn, ook de mopshond heeft uiteraard opvoeding nodig. Een moeizaam karwei hoeft dat niet te zijn.

De mops is intelligent, staat open voor nieuwe dingen, leert snel en doet graag dingen samen met zijn baas. En al kan hij zich bij tijd en wijle wat koppig opstellen, toch is hij absoluut niet moeilijk in de omgang. Het enige waar hij echt chagrijnig van kan worden is een baas die hem aan zijn lot overlaat en zich te weinig met hem bezig houdt. Want onder zijn stoere rimpels gaat eigenlijk maar een klein hartje schuil.